Diabetes

Diabetes

Låt sockern vara socker

Vilken kur för diabetes passar just dina behov?

Vad är diabetes?

Diabetes

Diabetes mellitussockersjuka i vardagsspråket – tillräknas de kroniska ämnesomsättningssjukdomarna som ca. 5% av den vuxna befolkningen lider av.

Det finns två diabetestyper: typ 1 och typ 2-diabetes. De flesta sockersjuka lider av typ 2 diabetes, oftast är detta äldre människor eller överviktiga barn. Orsaken är antingen insulinbrist t.ex. om bukspottsskörteln inte producerar tillräckligt med insulin eller en insulinresistens, där kroppens egna celler inte reagerar tillräcklig på insulin. En ohälsosam kost, för lite motion och den resulterande övervikten är ofta orsaken till denna diabetestyp som i kombination med andra faktorer leder till ett glukosöverskott i blodet.

Typ 1-diabetes betecknar den totala bristen av kroppets egna hormon insulin. Denna typ hittar man ofta bland barn i ungdomsåldern. En felreaktion av immunförsvaret ligger oftast bakom denna sjukdom som leder till att insulinproduktionen stoppas i bukspottsskörteln. Resultat är ett glukosöverskott i blodet vilket kräver en ständig behandling. Diabetessjuka måste därför ge sig själv insulinsprutor hela livet.

Eftersom människorna blir äldre och äldre och väger mer på grund av vår livsstil och den förbättrade medicinska vården har sjukdomen bra förutsättningar för att sprida sig.

Följdsjukdomarna är ögonsjukdomar, nervsjukdomar, slaganfall, hjärtinfarkter och kärlförkalkningar.

Vad kan du göra? – Vad hjälper? – Hur förebygger du diabetes?

Diabetes

Det bästa du kan göra för att förebygga diabetes är att äta en hälsosam och balanserad kost och inkludera tillräckligt med motion i din vardag. På detta vis motverkar du inte bara övervikt, utan även diabetes mellitus.

Det är viktigt för diabetiker att äta produkter som höjer blodsockret långsamt som t.ex. fullkornprodukter, mejeriprodukter eller baljväxter som linser, bönor och co.

Diabetikerprodukter som finns i handeln innehåller ofta fruktsocker och andra sockertillsatser som är lika dåliga för blodsockret, därför bör man vara försiktig med dem.

Vi på SpaDreams har de bästa tipsen

Diabetes

En effektiv diabeteskur bör omfatta en balanserad kost som färskpressade ekologiska safter, grönsaksbuljong, fullkornprodukter och mycket vatten.

Ett bra komplement är motionsterapi med stavgång, guidade vandringsturer och vattengymnastik.

Dessutom kan matlagningskurser, hälsocoaching och läkarföredrag vara informativa och hjälpa på lång sikt.

Även läkefasta och original ayurvedakurer är utformade för att främja hälsosam kost och balans och är på detta sätt en bra möjlighet för diabetiker.

Med avslappnande yoga-lektioner och spabehandlingar kan du slappna av efter mycket motion och spännande aktiviteter.

Vill du ha mer information?

Yogaresor

Kost och motion i SpaDreams blogg

Maximal flexibilitet

☀️ Vi arrangerar hotellrum, transfer och program åt dig. Båt-, flyg- och tågresa bokar du på egen hand. ✈️

Din expert

Jag hjälper dig gärna personligen: 00 46 10 750 26 20

Eller kontakta oss: Skicka förfrågan

Våra populäraste hälsoresor

Hitta det perfekta hotellet för din indikation hos SpaDreams