SpaDreams jultävling - Julkalender

SpaDreams jultävling

Edition 2019: Var med i den stora resan av SpaDreams pepparkakor

Kom i julstämning !

Våra recept på julkakor - enkelt att laga hemma !

Om du nu har lust att baka goda hemlagda julkakor har vi här 4 läckra recept för dig. Det finns någonting för varje smak: choklad, nötter, havregryn och även et recept på "ayurvediska kakor".

Receptet på våra ayurvediska kakor

Receptet på våra kakor med havregryn och nötter

Receptet på våra kakor med nötter och nougat

Receptet på våra apelsinchokladkakor

Julens historia i SpaDreams länder

SpaDreams julkalender

Det är välkänt att varje land har sina egna traditioner när de firar jul, beroende på kulturella egenheter och dess tro. Även i Europa finns det mycket olika festligheter i varje land!

I Tyskland, där SpaDreams kontor finns, kan du frossa i läckra julkex under juletiden. Varje år samlas alla familjer och vänner för denna glada aktivitet som heter "Plätzchen backen" (baka kex). Tyskland är även det mest kreativa landet när det gäller julmarknader! Här kan man njuta av en (eller för det mesta flera) god kopp med Glühwein (tysk glögg) och beundra fascinerande konsthantverk. En mycket god specialitet är ”Stollen”, som ofta äts som efterrätt. Det är en sorts seg bakelse som görs med marsipan och torkade frukter.

SpaDreams julkalender

Om man reser lite längre söderut i Europa, kommer man att stöta på oliv- och kastanjepinnar som brinner i skorstenarna i Portugal. Jultomten lägger sina gåvor i skor som barn och vuxna har placerat framför den öppna spisen. Under juletiden frossar portugiserna i torsk och som efterrätt serveras Bolo Rei, en kaka med kanderade frukter.

Ett annat land som har spännande traditioner är Grekland. Istället för julgranen har de nämligen en helt annan tradition, båtar! De är en landsymbol. Under de 12 juldagarna (innan trettondedag jul) hänger familjerna upp basilika och eldar i skorstenen för att skrämma bort onda andar. Barn får tillåtelse att öppna sina presenter på nyårsdagen.

I Frankrike besöker man traditionellt midnattsmässan efter att ha avnjutit den berömda julmaten som består utav en fylld kyckling eller annan fågel och den traditionella julstubben som är fylld med choklad. När man kommer hem från mässan är det dags att frossa i klementiner och nätter medan de lyssnar på den ”Petit Papa Noël" med Tino Rossi.

SpaDreams julkalender

Om du älskar god mat ... bör du fira jul i Polen! Här serveras nämligen hela 12 rätter - för att hänvisa till de 12 apostlarna. Alla maträtter är vegetariska men serveras med ett bröd som kallas för opłatek. Och i centrala Polen får även djur ta del av den smaskiga maten, då man tror på att de förstår människans språk efter midnatt…

Ett land där festligheterna håller på i nästan en månad är Italien. Julfirandet börjar den 8 december och slutar trettondedag jul, efter att häxan Befana har gett presenterna till de små. Den italienska julmaten består mestadels av fisk och en stor portion Panettone (en kaka som är gjord på torkad fruktbrioche och kommer från Milano).

I Spanien, som är ett mycket religiöst land, öppnar de flesta barn sina presenter på trettondedag jul (6 januari), den dag då de tre kungarna gav sina presenter till lille Jesus. Spanjorerna älskar Turron (nougat gjord med honung och mandlar från regionen Alicante), som avnjuts efter huvudmåltiden som består av antingen lamm eller fisk.

Varför inte boka en resa utomlands under jultiden om du är nyfiken på att upptäcka nya länder och en ny kultur? Skäm bort dig själv nästa år genom att boka en SpaDreams-resa som en fantastisk julklapp till dig själv!

SpaDreams gratulerar vinnarna !

Tack till alla deltagare ! De lyckliga vinnarna är:


1.  vecka: T. Borglund

2. vecka: M. Magima

3. vecka: I.-B. Andersson

4. vecka: A. Karlsson


Grattis!!  Snart kommer du att hitta din vinst i din brevlåda!!
Vi önskar dig massor av kul med dem. Tveka inte att skicka en bild till oss med din gåva.