Resa till Sri Lanka

Den strålande sköna ön i Indiska Oceanen

Tips: Våra mest populära hotell för din Sri Lanka-semester

Unna dig en resa till Sri Lanka och upplev aurvedans läkande krafter samt kulturella erbjudanden, spektakulära nationalparker och paradisisk natur.

Vi på SpaDreams kan påstå att Sri Lanka fortfarande kan anses som ett hemligt tips bland alla fina semesterdestinationer. Ön Sri Lanka är en riktig pärla, inramad av palmkantade pittoreska stränder och Indiska Oceanen. Influerat av den unika skönheten i naturen och 2000 år gamla kulturarv, så pekar alla tecken på att du kan uppleva återhämtning och förnyelse av kropp och själ här. Den traditionella, naturligt baserade ayurvedan står i centrum för hela ön.

Till skillnad från traditionell medicin, fokuserar ayurvedan på holistiska och individuella program utformade helt efter dina behov och hälsostatus. Den fokuserar på att främja hälsan, arbeta förebyggande och försöka sträva efter långsiktig vitalitet. Genom att kombinera den fysiska, mentala, emotionella och andliga aspekter där du lägger om dina hälsvanor på ett varaktigt och positivt sätt. Fokusen ligger på att skapa mer medvetenhet och känslighet för vad du behöver för att kunna leva hälsosamt.

Inled idn semester med att boka ett hotell med lugn atmosfär. Njut av din personligt utformade ayurvedakur med traditionella massage, utrensning (cleansing), detox, kostrådgivning, andliga yogaklasser och skapa ny energi för att förebygga sjukdomar. Välj en professionellt guidad avkopplingsmeditation och relaxa i en oas av lugn.

Du får dock inte missa att utforska ön och alla dess värdefulla skatter före eller efter din ayurvedabehandling, åk ut på ett andligt äventyr och upplev landet! Utflykter låter dig ta del av Sri Lankas naturliga skatter och erbjuder flera olika aktiviteter för dig att utforska, det vackra höglandet, stränderna, nationalparkerna och 8 av UNESCOS världskulturarv. En sak är säker, Sri Lanka har allt och lite till.

När den blodröda solen sjunker i havets mjuka vågor över Sri Lanka genomströmmas man av ett djupt lugn. Generellt sett presenterar sig ön väldigt avslappnad och öppen – besökarna känner sig inte som utomstående utan som välkomna gäster.

Öns fantastiska natur med dess palmprydda sandstränder, mäktiga klippor och stora risfält bidrar till att din Sri Lanka semester blir en härlig och oförglömlig upplevelse.

Fakta

Officiellt land: śrī laṃkā/ ilaṅkai (Demokratiska socialistiska republiken Sri Lanka, f.d. Ceylon)
Läge: Sydasien, söder om Indien i Indiska oceanen
Yta: 65610 km²
Huvudstad: officiellt: Sri Jayewardenepura - Kotte, inofficiellt: Colombo
Befolkning: 20,7 miljoner
Religiösa och etniska grupper: buddism som statsreligion, 8% muslimer, 7% hinduer, 6% kristna/ 73% singhaleser, 18% tamiler, 7% maurer
Språk: Sinhala (officiellt språk), tamiliska (officiellt språk), engelska (kontaktspråk)
Geografi: Platt till kuperat lågland, berg i centrala södra delen av landet. Högsta punkten: Pidurutalagala (2524m)
Tidszon: Indian Standard Time (UTC + 05:30)
Politik och ekonomi: Unitarisk presidialrepublik med parlamentarisk-demokratisk ordning, BIP: 69,2 miljarder EUR (2015)
Valuta: lankesisk rupie (1€ = 180 LKR)

Ankomst

Att flyga är praktiskt den enda vägen att resa till Sri Lanka. Med bil kommer man bara till Indiens södra utkant och det finns knappt några färjor som går till Sri Lanka.

Visum: Vänligen konsultera utrikesdepartementet och konsulat för att få akutell information om visum
På plats: Det är väldigt annorlunda att resa i Sri Lanka om man jämför med Europa. Vid kortare sträckor inom städer är det bäst att välja en tuk-tuk, motoriserade trehjulingar. För längre sträckor rekommenderar vi tåget eller bussen vilka dock inte uppnår särskilt höga hastigheter.

Klimat och bästa tiden att resa

Sri Lankas klimat är tropiskt och präglas av monsunregnen.

Genomsnittstemperaturen på vintern: 27°C (som lägst 23°C i februari)
Genomsnittstemperaturen på sommaren: 28°C (som högst 32°C i april)
Vattentemperatur: max. 29°C i juni

Bästa restiden för nordöstra delen av landet är mellan april och september, för sydvästra delen av landet är den mellan oktober och maj.

De finaste semesterområden

Inlandet – Teplantage och vattenfall
Västkusten – Palmbukter och huvudstaden Colombo
Sydkusten – Styltfiskare och avlägsna byar

Semester och festivaler

Nyår (1 januari),  Pongal/tamilisk skördefest (14 januari), nationaldagen (4 februari), Mahashivratri (24 februari), Sinhala och tamiliskt nyår (12 april), långfredagen (april/mars), arbetarnas dag (1 maj), Vesakh (10 maj), fastebrytandet (26 juni), offerfesten (2 september), ljusfesten (18 oktober), profeten Muhammads födelsedag (1 december), jul (25 december)

DOs & DON'Ts

DOs

  • Cricket. Vare sig du spelar själv eller ser på en match. Sri Lankas nationalsport är en upplevelse för sig.
  • Passande kläder. Skyl dina axlar och ben och ta av dig dina skor när du beträder religiösa platser. Detta gäller även för de flesta lankesiska byggnaderna.
  • Höger hand. Vänster hand räknas som smutsig i Sri Lanka. Du bör alltså uteslutande använda höger hand när du interagerar med andra eller äter.
  • Skydda dig mot myggor. Malaria, denguefebern och japansk encefalit förekommer i Sri Lanka och kan bryta ut även när du har återvänt till Europa. Bär ljusa, långa kläder och använd insektsskydd och nät.

DON‘Ts

  • Religiös respektlöshet. Trampa aldrig på Buddha-bilder. När är en munk är närvarande i samma rum som du, försök att inte sitta högre än honom.
  • Missförstå samtalsämnen. Lankeserna kommer att fråga dig väldigt personliga frågor redan vid första samtalet, t.ex. om du är gift, hur många barn du har och vilken religion du tillhär. Detta är inte oartigt utan kutym, ett sätt att visa intresse.

Semestertips

Kan man dricka kranvattnet? Kranvattnet på Sri Lanka har oftast inte drickvattenkvalitet. Välj hellre tappat eller kokat vatten.
Behöver jag en adapter? På Sri Lanka finns inte samma el-uttag som i Europa. Du behöver en adapter.
Hur är sjukvården på Sri Lanka? Sjukvården i städerna är adekvat. I lantligare miljöer är den ofta sämre, vi rekommenderar resesjukförsäkring med alternativ för hemresa.

Tips & utflykter

Adam’s Peak

Berget i sydvästra delen av landet har gett upphov till massvis med myter. Både hinduer, buddhister, judar, kristna och muslimer förmodar en av de viktigaste religiösa figurernas fotavtryck där. När du klättrar upp till toppen och njuter av utsikten över oändliga gröna ytor kommer du snart att förstå varför Adam’s Peak sedan urtider har behandlats som en helig plats.

Pinnawela hem för övergivna elefanter

Elefanternas dagliga bad i floden är bara en av höjdpunkterna när du besöker Pinnawela. I mer än 30 år har det varit ett hem för övergivna eller skadade djur. I den stora hagen kan man uppleva elefanterna på nära håll. Deras högljudda trumpetande och tafatta lekfullhet smittar snabbt av sig på dig!

Dambulla

När du står på bergsryggen kommer du knappt att kunna bestämma dig mellan den paradisiska utsikten över bergen och risfälten eller grottemplen bakom dig. I mer än 2000 år har klippmassivet använts som tempel och genom tiderna har det påverkats av många olika influenser vilket har lett till dess praktfulla utseende. Sjävla arktitekturen är minst lika imponerande som de hundratals gudastatyer varav flera är mer än 15 meter höga. Även klippfästningen av Sigiriya är en imponerande syn och det lönar sig definitivt att resa dit.

Colombo

På ca. 50 km sträcker sig den vibrerande staden utmed västkusten och lockar med många olika sevärdheter. Det spännande livet mellan kolonialbyggnader och höga torn, idylliska parker och långa sandstränder – Colombo har något att erbjuda för varje smak. Det är spännande att besöka basarerna där du vinner ett helt potpourri av nya och exotiska sinnesintryck.