Resa till Indien

De tusen färgernas land

Tips: Våra mest populära hotell för din Indien-semester

Ingen kan neka att resa till Indien kan bli en stor kulturchock, speciellt om det är ditt första besök! Det är ett enormt och förbryllande land, med många olika religioner och kulturer. Du kommer kanske att vistas i städer med helgalen trafik och rörelse non-stop, samtidigt som landet är förtjusande, inspirerande, minnesvärt - Indien är landet med de tusen ansikten, färger och former.

Från snöklädda bergskedjor till paradisiska sandstränder, avskilda tempel till pulsen av konstnärliga festivaler. Här blandas 5000 års historia och dynamik modernitet tillsammans. Upplev spiritualitet och andlighet när du besöker ett av de många vackra tempel, ayurveda-resorterna eller yogacenter. Här är det den perfekta platsen för en ayurvedisk upplevelse.

Vill du ha lugn och djup avslappning? Behöver du förnya din livsenergi, få ett break från alla västerländska influenser och stärka ditt välbefinnande i obeskrivligt vacker bakgrund av Himalaya? Funderar du på att uppleva höga bergskedjor och orörd majestätisk natur, när du samtidigt genomför en detoxkur eller praktiserar yoga som har din kropp, sinne och själ i fokus. Låt dig förtrollas av magin i Indien - med SpaDreams.

De flesta tänker på elefanter, färgglada saronger eller hindutempel när de hör ordet ”Indien”. Men Indien har mer att erbjuda – de senaste åren har landet blivit en av världens största handelsstater. Urgamla reliker och ursprungliga områden ko-existerar med megastäder som Bombay eller New Delhi. Dessa motsatser gör landet extra spännande för resande och lovar en intressant och oförglömlig upplevelse. Den paradisiska naturen och indiernas mentalitet är en härlig blanding: ”getting there is half the fun”!

Fakta

Officiellt namn: Republic of India/ Bharatiya Ganarajya (Republiken Indien)
Läge: Sydasien mellan Pakistan och Nepal, vid Bengaliska viken
Yta: 3287000 km²
Huvudstad: New Delhi
Befolkning: 1,2 miljarder
Religiösa och etniska grupper: Hinduer 80%, muslimer 14%, sikher 2%, kristna 2%/ indo-arier 72%, darwider 25%, mongoler och andra 3%
Språk: Hindi/engelska (officiellt språk), samt 21 andra officiella språk
Geografi: Högplatå i söder, platt till kuperat utmed Ganges-floden, öken i väst, Himalaya i norr. Högsta punkten är Kanchenjunga (8598m).
Tidszon: Indian Standad Time (UTC + 05:00)
Politik och ekonomi: Parlamentarisk demokrati, BIP: 1788 miljarder EUR (2016/2017)
Valuta: Indisk rupier(1 € = 78,5 INR). Vänligen observera aktuell information om kontantbetalning i Indien!
Turistinformation: Tel. 1800-11-1363 (dygnet runt)

Ankomst

Indiens största flygplatser ligger i Bombay, Delhi, Calcutta och Chennai.

Visum: Vänligen konsultera utrikesdepartementet och konsulat för att få akutell information om visum.
Vaccinationer: Generellt sett rekommenderas vaccinationer mot tyfus och hepatit A. Vid längre vistelser även hepatit B, rabies, meningokokker och japansk encefalit.
På plats: Landets enorma storlekt och gatornas dåliga skick gör att det är smartast att flyga om du vill resa inomlands. Även mindre orter har ofta flygplatser. Dessutom har Indien ett stort tågnätverk med några lyxlinjer.

Klimat och bästa tiden att resa

Indiens klimat varierar mycket. I norr är det tempererat, i söder tropiskt och mellan juli och september påverkas det starkt av monsunregnen.

Genomsnittstemperaturen på vintern: i söder/norr: 17°C/24°C (som lägst 8°C/16°C i januari)
Genomsnittstemperaturen på sommaren: i söder/norr: 34°C/29°C (som högst 40°C/33°C i maj)
Vattentemperatur: max. 29°C i juni

Den bästa restiden för södra Indien är mellan februari och april eftersom det inte är monsuntid då. Detsamma gäller för oktober och mars när du ska resa till norra Indien.

De finaste semesterområden

Uttarakhand/ Himalaya – spektakulära highways och urgamla helgedomar
Kerala/västkusten – paradiset Goa och vita stränder
Ganges – helig badplats vid Varanasi och livets ådra
Rajasthan – Tharöknen och tigerreservat

Semester och festivaler

Helgdagarna beräknas enligt islamiska och hinduistiska månkalendern och ändrar datum varje år.
Profeten Muhammads födelsedag, republikens dag (26 januari), Mahashivratri, Mahavir Jay, långfredagen, annandag påsk, Buddhas födelsedag, Eid al-Fitr, självständighetsdagen (15 augusti), Krishna Janmashtami, Mahatma Gandhis födelsedag, Dussehra, Eid al-Adha, Diwali, islamiskt nyår, Guru Nanak Jayanti, jul (25/26 december)
Det kan finnas ytterligare helgdagar i olika områden.

DOs & DON'Ts

 DOs

  • Skydda dig mot mygg. Malaria och denguefebern är spridda i Indien och kan bryta ut även när du är hemma i Europa igen. Bär långa, ljusa kläder framför allt på kvällen och natten, använd preparat mot insekter och myggnät.
  • Kör försiktigt. Detta är extra viktigt efterom indierna inte gör det och att sjukvården vid olyckor ofta är dålig.
  • ... as the locals do. Framför allt vid religiösa platser kan man lära sig sedvanor och klädregler av lokalbefolkningen. Visa respekt och anpassa dig.
  • Ät med handen. Detta är vanligt i Indien, oftast finns inga bestick.

DON‘Ts

  • Mata djuren. I Indien finns många vilda hundar och andra djur som kan överföra rabies. Du bör inte mata apor heller.
  • Vänster hand. Använd inte vänster hand när du vidrör andra eller ger eller tar emot något. Den räknas som oren och används vid toalettbesök.
  • Underskatta höjder. När du är i högfjällen bör du aldrig resa ensam. Klättra långsamt och energisparande. Annars kan din hälsa ta skada på grund av höjdsjukan.

Semestertips

Kan man dricka kranvattnet? Det indiska kranvattnet har absolut inte drickvattenkvalitet. Drick endast tappat vatten eller koka kranvattnet länge och väl.
Behöver jag en adapter? I Indien finns olika el-uttag. Du behöver en adapter eftersom inte alla typer är kompatibla med svenska kontakter.
Hur är sjukvården? På landet uppfyller sjukvården för det mesta inte europeiska krav. I städerna är den bättre men även mycket dyr. Dessutom finns risken för förfalskade mediciner.

Tips & utflykter

Udaipur

”Österns Venedig“ var länge kungaresidensen av Mewars härskare. Palatset är Udaipurs hjärta och har en härlig utsikt över hela staden. Gamla staden som utvecklades när orten växte och kanalsystemet byggdes har än idag olika praktbyggnader och religiösa platser. Udaipurs spektakulära läge mellan två sjöar och Aravallibergen är en till bra anledning att resa dit.

Gangotri

Gangotri en av hinduismens fyra heliga platser. Här står ett tempel som tillägnats gudinnan Ganga som sägs ha landat på jorden vid Gaumukh som flod (Ganges). Från Gangotri leder en pilgrimsled till Ganges källa på glaciären. Den vördnadsfulla atmosfären och det fascinerande landskapet gör resan till något alldeles speciellt.

Thrissur Pooram

Thrissur Pooram är en tempelfest i Thrissur, Kerala där bud från alla tempel tar sig till det centrala templet för att hylla Shiva. Festerna pågår i flera dagar – med olika ritualer och fyrverkier runt om paraden. Paraden är enorm, färgglad, dekadent och högljudd. Ett långt följe av elefanter, musiker och dansare i traditionella dräkter ger dig alla möjliga sinnesintryck. Trots att Thrissur Pooram egentligen är en hindu-fest deltar även många icke-hinduer och festen har sedan länge tagit över hela staden. Om Thrissur Pooram är för stort för din smak kan du besöka mycket mindre Pooramer året runt.