Resa till Nepal

Överväldigande bergskedjor med speciell atmosfär

Tips: Våra mest populära hotell för din Nepal-semester

Finn oförglömliga erbjudanden under din resa till Nepal. Ett land som ger dig större insyn till miraklerna  vår värld.

Nepal är världens tak. Mellan överväldigande bergskedjor hittar du städer med imponerande hindutempel men även Buddha Gautamas mytomspunna födelseort. Även om du inte klättrar upp för något av världens högsta berg kommer du att känna dig renad av landets speciella atmosfär och få en ny syn för miraklerna i vår värld.

Traditionella avslappnings- och läkemetoder som du kan njuta av i hela landet bidrar till ditt psykiska och fysiska välmående. Nepal erbjuder allt från Ayurveda till meditation eller klassiska spa-anläggningar.

Fakta

Officiellt namn: Saṃghīya Loktāntrik Gaṇatantrātmak Nepāl (Demokratiska förbundsrepubliken Nepal)

Läge: Vid södra kanten av mellersta Himalaya mellan Kina och Indien

Yta: 147181 km²

Huvudstad: Kathmandu

Befolkning: 30,4 miljoner

Religiösa och etniska grupper: 86% hinduer, 8% buddhister, 4% muslimer/ ca 100 etniska grupper med indo-ariska och tibeto-birmanska rötter. De största: 16% Chhettri, 12% Brahman-Hill, 7% Magar, 6% Tharu, 6% Tamang, 5% Newar, 5% Kami, 4% muslimer.

Språk: Nepalesiska (officiellt språk), mer än 50 minoritetsspråk

Geografi: Platta Gangesdalen i södra delen av landet, kuperat i mellersta delen av landet, Himalaya i norr. Högsta punkten är Mount Everest (8848m)

Tidszon: Nepal Time (UTC + 05:45)

Politik och ekonomi: Parlamentarisk demokrati, BIP: 15,6 miljarder EUR (2013)

Valuta: Nepalesisk rupie (information om växelkursen finns på internet)

Ankomst

Visum: Vänligen konsultera utrikesdepartementet och konsulat för att få akutell information om visum.

Vaccinationer: Generellt sett rekommenderas en vaccination mot hepatit A och tyfus samt mot hepatit B, rabies och japansk encefalit vid längre vistelser.

På plats: Inomlands används främst bussar och småbussar, motorcyklar och flygplan resp. helikoptrar till transport.

Klimat och bästa tiden att resa

Nepals klimat omfattar subtropiska somrar och mildra vintrar i södra delen av landet och svala somrar och kalla vintrar i norra delen av landet.

Genomsnittstemperaturen på vintern: Slätten/norra delen av landet: 23°C/20°C (som lägst 9°C/4°C i februari)
Genomsnittstemperaturen på sommaren: Slätten/norra delen av landet: 36°C/ 28°C (som högst 39°C/ 30°C i maj)
Vattentemperatur: ---

Även om Nepal är vackert året runt så är bästa restiden mellan oktober och maj eftersom det regnar som minst då

De finaste semesterområden

Kathmandu – Huvudstaden och legendernas plats

Pokhara/centrum – djupa sjöar i fruktbara dalar

Himalaya – Världens högsta berg och gamla tempel

Semester och festivaler

Helgdagarna i Nepal skiljer sig mellan åren, religion och kalendertypen.

DOs & DON'Ts

DOs

  • Hälsa på ett artigt sätt. Lägg dina händer mot varandra och säg ”Namaste“. Det är ovanligt att man tar i hand.
  • Höger hand. Vänster hand sägs vara smutsig. Använd bara höger hand när du interagerar med andra eller äter.
  • Skydd mot myggor. Malaria och denguefebern är spridda i vissa delar av landet och kan bryta ut även efter att du har återvänt till Europa. Bär ljusa och långa kläder framför allt på kvällen och på natten, använd insektsskydd och nät.

DON‘Ts

  • Peka med finger. Detta är oartigt, använd din platta och utsträckta hand för att peka på saker.
  • Ta kort utan lov. Fotografera inte människor eller religiösa platser utan att be om lov först.
  • Underskatta höjden. Om du reser i bergen gör detta med erfarna guider och klättra långsamt. Annars kan du få allvarliga men av höjdsjukan.

Semestertips

Kan man dricka kranvattnet? Det nepalesiska kranvattnet har absolut inte drickvattenkvalitet. Välj tappat eller kokat vatten istället.

Behöver jag en adapter? Inte alla el-uttag i Nepal är kompatibla med europeiska kontakter, du behöver alltså en adapter.

Hur är sjukvården i Nepal? Sjukvården är mycket sämre än i Europa i de flesta delarna av landet. Du bör alltså ha en resesjukförsäkring med alternativ för hemresa.

Tips & utflykter

Chitwan National Park

Parken i södra delen av landet är ett före detta jaktområde av kungafamiljen och en del av UNESCOs världsarv. Här kan du se sällsynta djurarter som krokodiler, noshörningar och till och med bengaliska kungstigrar i naturen – som bäst blir denna upplevelse när du rider på en elefant. Förutom djuren lockar även ett flertal exotiska växter och ett paradisiskt och stort sjölandskap. Dessutom når du ’Bikram Baba’ från parken, en vallfartsort för hinduer där även många icke-hinduer ber om att få sina önskningar uppfyllda.

Lumbini

I mer än 2000 år har buddisterna vallfärdat till Lumbini – platsen där legendariska buddha Siddartha Gautama sägs ha fötts. Överresterna av tempel och helgedomar som finns överallt i Lumbini vittnar om forna århundradens vördnad. Här finns till och med viktiga dokument från Buddhas samtid och en pelare markerar platsen där kejsaren Ashoka besökte orten. Lumbinis centrum omges av en zon där endast religiösa byggnader får byggas vilket ger orten en speciell och vördnadsfull atmosfär. Som en av buddhismens heligaste platser är Lumbini verkligen sevärt.

Kathmandu

Staden var länge känd som en destination på Hippie Trail och den hemliga drömmen av de som längtar efter att lämna sitt vardagliga liv. Även om staden har vuxit enormt de sista åren och ständigt moderniseras så hittar du fortfarande doftande kryddstånd, lugna bakgårdar och små tempel och helgedomar där färgglada blommor lämnas som gåvor till gudarna i gamla staden. Stadens pulserande liv är fängslande och fullt med främmande och nya sinnesintryck som du kommer att bära med dig i hela ditt liv.

Regioner i Nepal